10 dolog, amiről nem tudtad, hogy meg tudod csinálni az okostelefonoddal – 1. rész

Tisztában vagy azzal, hogy mi mindent meg tudsz tenni a telefonod segítségével?

Manapság már eléggé nyilvánvaló információ az, hogy a felkeléstől lefekvésig kezünkben van az okostelónk, és azon pötyögünk. Egy új munkahelyi mail, egy új Facebook-értesítés, időjárás-előrejelző app, lépésszámláló. Hosszan lehetne még sorolni azon dolgok listáját, amelyekért gyakran újra meg újra előkapjuk a telót.

Biztosan tisztában vagy az alapvető funkcióival, amelyeket szinte mindenki ismer, de meglepne, ha megtudnád, hogy mennyi más, hasznos dologra is jó a telefonod.

Tisztában vagy azzal, hogy mennyi hasznos és fontos dolgot meg tudsz tenni a telefonod segítségével?

Vizsgáld a szíved egészségét

Miközben rengeteg kütyüvel mérheted már a pulzusod, mint például a rengeteg típusú okosóra, a szíveddel kapcsolatban mégsem kapsz túl sok információt ezekből. Nem feltétlenül szükséges orvoshoz menni, és órákat sorban állni, vagy épp nagy összegeket kifizetni azért, hogy egy részletes képet kaphass a szíved állapotáról – itt van egy okostelefon alkalmazás (és készülék) erre.

Az AliveCor cég mobil szívmonitora kisebb, mint egy bankkártya, és kevesebb, mint 30 mp-re van szüksége ahhoz, hogy lemérje az EKG-dat, és elmondja, hogy a szívritmusod rendben van-e. Helyezd el az ujjaid az érintő-felületre, és a Kardia alkalmazás (iPhone és Android készülékekre is megtalálható) képet fog adni neked az aktuális szív-aktivitásodról. Az app hangjegyzeteket is raktároz a tünetfelismeréshez, és biztonságosan megosztja a szív-adataidat a doktorral (amennyiben beállítod ezt a lehetőséget). Ez egy nagyon jó módja lehet annak, hogy szemmel tartsd a szíved egészségét, amennyiben aggódnál emiatt.

A Kardia rengeteg iPhone és Android típussal működik együtt. Vásárolj egy tokot is, vagy egy „tálcát” a csatlakozóknak (10-15$ - 3-5.000 Ft), hogy csatlakoztathasd a Kardiát a telefonod hátuljához, hogy megkönnyítsd az olvasás folyamatát.

Ár: $89 (27-27.000 Ft) a gyártó weboldalán, de számos nemzetközi nagyvállalat oldaláról is megrendelheted

Ismerd fel a szellőző ablakokat

Tisztában vagy azzal, hogy mennyi hasznos és fontos dolgot meg tudsz tenni a telefonod segítségével?

Az ország (vagy a világ) bármelyik részén is élj, biztosan fontos számodra az, hogy lakhelyed megfelelő mértékben szigeteljen. Ez fontos a nyári hónapokban, amikor szeretnéd megóvni magad és családod a hőségtől, de télen is, amikor spórolni szeretnél a számlákon, hiszen miért is fizetnél azért az energiáért, amelyik az ablakon keresztül távozik?

A Flir One kiegészítővel seperc alatt hőkamerává változtathatod a telefonod. A kis négyszögletes kamerát, amelyik csak 36,5 grammot nyom, és 68 × 34 × 14 mm méretekkel rendelkezik – csak csatlakoztatnod kell a telefonod töltő portjához. Kicsivel több lesz a teló tömege, de nem vészesen, és nagyon egyszerű bedugni, amikor csak szükséged van rá. Esetleg ki kell venned a telefonod a tokjából, hogy használhasd a kiegészítőt.

Több változat is létezik, van Pro és Pro LT is, igény szerint lehet válogatni. Működnek úgy az iPhone-okon (iOS), mint Androidon (micro USB és USB-C egyaránt). Fókuszáld a telefonod egy felületre, és figyeld meg a hőenergiát színek formájában. Ellenőrizd le az egész házat, hogy megtudd, hol van meleg, ahol hűvösnek kellene lennie, és hol van hideg, ahol melegnek kellene lennie. A Flir One segítségével azt is megtudhatod, hogy a csöveknek hol van szükségük jobb szigetelésre, vagy megtalálhatod a túlterhelt vonalakat.

Ár:  $299.99 (94-95.000 Ft) FLIR One Pro LT, $399.99 (120-130.000 Ft) HUF FLIR One Pro, a gyártó weboldalán, de számos európai oldalon is fellelhető

Előzd meg az ittas vezetést

Tisztában vagy azzal, hogy mennyi hasznos és fontos dolgot meg tudsz tenni a telefonod segítségével?

Képzeld el, hogy egy házibuliban veszel részt néhány közeli baráttal. Megittatok egy-két pohárkával korábban, és úgy érzed, hogy valószínűleg már OK lenne a vezetés – ám pontosan tudni sokkal felelősségteljesebb lenne!

Ez az a pillanat, amikor a Bluetooth BACtrack Vio Smartphone Breathalyze közbelép! A kompakt, kulcstartóként is használható készülék csupán 5 másodperc alatt megméri a leheletedben található alkoholszintet, majd wireless-en keresztül elküldi az eredményeidet az iOS-t vagy Androidot használó okostelefonodra. A hozzátartozó alkalmazás megjósolja, hogy mennyi időnek kell még eltelnie, hogy az alkoholszinted visszaessen 0-ra. Sőt, akár egy Ubert is hívhat neked (amennyiben épp engedélyezett ez a társaság az országodban).

A BACtrack emellett egy hordozható,  BACtrack Skyn-nek keresztelt eszközt is kifejlesztett, amely a bőrön keresztül méri meg az alkoholszintet, így még fújnod sem kell. Ez Bluetooth-on keresztül szinkronizál a telóddal, és híreket küld az alkoholszinteddel kapcsolatban. Ez egyelőre nem elérhető a nagyközönség számára, de feliratkozhatsz a gyártónál, hogy értesítsenek, amikor számodra is elérhetővé válik!

Ár: $49.99 (15-16.000 Ft) a BACtrack-ről és $39.19 (12-13.000 Ft) az Amazonról

Láss mindent közelebbről

Tisztában vagy azzal, hogy mennyi hasznos és fontos dolgot meg tudsz tenni a telefonod segítségével?

Az okostelefonod kamerája már tökéletes a szelfik, vagy családi fotók készítéséhez. Néhány apró trükkel átváltoztathatod mikroszkóppá is, hogy egy teljesen új nézőpontot adhass magadnak! Elégítsd ki a tudományos kíváncsiságodat (a ház különböző részein található dolgok mikroszkóp alatti megvizsgálása kiváló szórakozás a gyerekekkel is), vagy csak élvezd a hatalmas nagyításban megtekintett fotók látványát.

Változtasd át a telód egy erőteljes mikroszkóppá, hogy egészen 375X-ös nagyításban láthasd a dolgokat, akár egy olcsó, házilag elkészített, csináld magad megoldással, kb. 3000 Ft-ból. Ez a házi tudományos projekt széleskörű nagyítást fog eredményezni, olyannyira, hogy akár a növényi sejtek magjait is megtekintheted! A projekthez szükség van egy kis DIY (csináld magad) tapasztalatra is, és a létrejövő mikroszkóp nem feltétlenül hordozható. Amikor végeztél, neked kell a tudományosságot a mikroszkópra vetítened.

Egy annyira egyértelmű okostelefon-mikroszkóphoz, amennyire csak lehetséges, próbáld ki a Ravensburger Science X Smartscope Science Kitet. Ez az „okosszkóp” messze nem ad annyira erőteljes nagyítást, mint a fentebb említett DIY változat, ám mégis eléggé erős ahhoz, hogy a gyerekek megvizsgálják közelről a háztartás különböző tárgyait. Használd a beépített kamera alkalmazást, hogy készíts fotót, videót, vagy, hogy csak simán közelről figyeld meg a dolgokat.

Ár: $39-tól (kb. 12.000 Ft-tól) Amazonon

Mérd meg az izmaidat

Tisztában vagy azzal, hogy mennyi hasznos és fontos dolgot meg tudsz tenni a telefonod segítségével?

Ahogyan bármelyik egészségügyi szakértő is megmondja neked, a fürdőszobai mérleged nem a legjobb módszer arra, hogy megmérhesd az edzőteremben összehozott fejlődésed. Az izmok súlyosabbak, mint a zsír, szóval alkalmanként felszedni egy-két kilócskát egy nagyon jó dolog is lehet!

A Skulpt Scanner segíteni fog abban, hogy tisztább képet kaphass a kondiddal kapcsolatban, azáltal, hogy a testzsír-százalékot, illetve izomrost-méretet méri, nem pedig a konkrét súlyt. Kis elektródákat használ arra, hogy az egyedi izomcsoportokat és területeket mérje, és közvetíti az információkat a telefonodnak, hogy egy átfogó képet kaphass arról, hogy mely területeken fejlődsz, és melyeken nem.

A készülék egy alkalmazással érkezik (iPhone és Android készülékekre egyaránt), amelyik a tested egyedi felépítését figyelembe véve a legjobb gyakorlatokat ajánlja, ahogy edzőktől és nutricionistáktól is kapsz tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan vihetnéd a következő szintre az edzéseidet.

Ár: $99-tól (31-32.000 Ft) a Skulpton (a gyártó oldala)

 

        Ha tetszettek az ötletek, még nézz vissza hozzánk, hiszen hamarosan érkezik a második rész is, amelyben újabb érdekes, hasznos kiegészítőkről olvashatsz majd, amelyek az okostelefonoddal együtt nyújtanak valami olyat, amit álmodban sem gondoltál volna! Arról nem is beszélve, hogy például kiváló lámpákról is olvashatsz a blogunkon nézelődve!

Hagyjon üzenetet

Név .
.
Üzenet .

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megjegyzéseket jóvá kell hagyni a megjelenés előtt